Acupunctuur

In mijn praktijk wordt er met name gewerkt vanuit de Japanse acupunctuur. De Chinese acupunctuur blijft voor een deel gehandhaafd o.a. bij de zwangerschap.

Japanse Acupunctuur: de stijlen waarin ik werk zijn afkomstig van de Japanse acupuncturist Kiiko Matsumoto (leerling van Mr. Nagano, de grondlegger van deze stijl), dr. Tan en Master Tung en neuro-acupunctuur volgens het systeem van Yamamoto. Met regelmaat heb ik de nascholingen van Kiiko Matsumoto in Engeland en Nederland gevolgd. Daarnaast heb ik de cursussen pijnbestrijding van dr. Tan gevolgd in Nederland en in België (hoofdzakelijk in Antwerpen bij de docenten van het Israëli dr. Tan Center ) en werk ik met de Japanse acupunctuurstijl van Master Tung. Deze stijl heb ik m.n. door intensieve zelfstudie van 2020 – 2022 mij eigen gemaakt. In 2023 ben ik begonnen met een zelfstudie neuro-acupunctuur. Deze twee vormen zijn een hele mooie aanvulling in de praktijk. Door deze vier stijlen heb ik de mogelijkheid om een keuze te maken in de behandeling die ik zoveel mogelijk op maat wil maken.

Wat voel ik? Een injectienaald is hol en maakt een gaatje in de huid en daardoor gevoeliger dan een acupunctuurnaald. Deze is zeer dun (0.16 – 0.14 en 0.10 mm) en drukt feitelijk de huid wat uit elkaar bij het inzetten.  Het gevoel wat de mensen in de praktijk omschrijven is uiteenlopend: dof, zwaar of tintelend. Voor diegene die tegen het inzetten opziet of naaldangst heeft zijn er methoden om dit te vergemakkelijken waardoor men er vrijwel niets van voelt.

Acupunctuur bij kinderen? Ook bij baby’s wordt acupunctuur ingezet maar zij krijgen maar een paar naaldjes en deze staan maar heel kort. Bij peuters zet ik geen naaldje maar een pleistertje waarin een heel klein naaldje zit wat ze vrijwel niet voelen. Pas vanaf het 14e jaar is de behandeling gelijk aan de volwassenen. In de tussenliggende leeftijden wordt dit zeer langzaam opgebouwd.

Voor welke klachten kan ik met kinderen terecht? Dat is uiteenlopend van darmklachten (het meest voorkomend is obstipatie) tot eczeem, bedplassen, terugkerende oorontstekingen, angsten, hyperactiviteit enz.. Bij bepaalde klachten is het van belang om ook de huisarts te consulteren. In voorkomende gevallen zal dit ter sprake komen.

Acupunctuur in de praktijk

De onderstaande video laat een boeiende documentaire zien van de hedendaagse acupunctuur in China. Het geeft een beeld van de bovengenoemde diagnosevormen en de toepassingen van acupunctuur bijv. in het ziekenhuis, zowel bij volwassenen als bij kinderen. Verder worden er o.a. beelden getoond waarin de reactie van acupunctuur op het pijngebied in de hersenen op wetenschappelijke wijze onderzocht wordt. 

Attentie: in de eerste minuut en bij min. 20.00 is er een open hart operatie te zien wat voor sommige mensen indringend kan zijn.